Labraks na cieście francuskim
z kurkami i boczniakami
- Labraks 1 szt.
- ciasto francuskie 1 op.
- ser feta 200 g
- jajko 1 szt.
- kurki 200 g
- boczniaki 250 g
- cukinia 1 szt.
- jabłuszka kaparowe
- koperek
- masło
- cytryna
- sól i pieprz
Rybę umyjcie i wypatroszcie. Zróbcie nacięcie od głowy przez brzuch. Wyjmijcie wnętrzności, potem dokładnie należy umyć wnętrze. Rybę wysuszcie papierowym ręcznikiem. Do środka, na skórę i pod spód połóżcie plastry masła i zapieczcie w folii w temp. 200 stopni przez 25 minut. Następnie odstawcie rybę do wystygnięcia. Grzyby należy oczyścić i umyć. Przesmażcie je na maśle do zrumienienia z dodatkiem soli. Odstawicie do wystygnięcia. Z zimnej ryby należy oddzielić mięso od szkieletu i skóry na niewielkie kawałki. Cukinię pokrójcie na plastry grubości ok. 1 cm. Ciasto francuskie należy lekko rozwałkować. Najpierw zawińcie krótsze boki na zakładkę grubości 2 palców, następnie dłuższe również na grubość 2-ch palców. Na cieście rozkruszcie fetę i lekko rozsmarujcie. Następnie należy rozłożyć kawałki ryby, kurki oraz boczniaki. Kolejno dodajcie plastry cukinii. Całość na koniec oprószcie delikatnie solą i pieprzem. Brzegi ciasta należy posmarować rozbełtanym jajkiem. Zapiekać w temp 250 stopni ok 20 min. Po upieczeniu dodać świeży koperek i jabłuszka kaparowe.
o mamo! ale zrobiło się u Ciebie jasno, delikatnie i ładnie po prostu! super zmiany i bardzo smakowity sposób na rybę :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa :))
UsuńRewelacyjnie wygląda - porywam kawałek. Piękne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuń