Tortille z zimnicą w kolendrze i płatkach kukurydzianych
(przepis na 4 porcje)
- 2 zimnice
- 4 tortille
- sałata, kolendra
- marchew, pieczarki
- cebula, ogórek kiszony, papryka
konserwowa
- czosnek
- 1 jajko
- płatki typu cornflakes
- sól i pieprz
- olej
- sos serowy-
-ser cheddar 250
gram
- mleko skondensowane 125 ml
Sałatę i kolendrę myjemy. Marchew
obieramy i ścieramy. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy z solą. Cebulę
w krążki, ogórek w plasterki, paprykę w paski.
Rybę myjemy, solimy i pieprzymy,
zapiekamy w temp. 200 stopni w folii przez 20 min. Po wystygnięciu oddzielamy
mięso od ości, ale nie rozdrabniamy. Zależy nam na dużych kawałkach.
Jajko roztrzepujemy. W malakserze
miksujemy garść kolendry i 2 garści płatków oraz 2 ząbki czosnku. Rybę moczymy z 2-ch stron w
jajku następnie w panierce i smażymy do zrumienienia.
Zagotowujemy mleko i rozpuszczamy
w nim ser. Na patelni grillowej podgrzewamy tortillę. Na rozgrzanym placku układamy sałatę,
kolendrę, sypiemy marchew. Dodajemy pieczarki, ogórki, paprykę i cebulę. Na sam
wierzch dajemy rybę i polewamy sosem Zawijamy najpierw boki, następnie od dołu. Na
kopertę. Polecam włożyć tortilę w sreberko, aby łatwiej się jadło! Smacznego :)
o wow. swietne !
OdpowiedzUsuń