poniedziałek, 14 września 2015

Tarta figowa z serowym wnętrzem całkowicie bez dodatku cukru

Tarta figowa z serowym wnętrzem bez dodatku cukru


zdjęcie oraz stylizacja: i love nature (klik)


 (przepis na formę kwadratową 20x20 cm)


Kruche ciasto:
225 gram mąki pszennej
1 jajko
3-4 łyżki płynnego miodu
115 gram masła

Masa serowa:
300 gram sera białego trzykrotnie mielonego
2 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
120 ml płynnego miodu
80 ml śmietany 30%
aromat waniliowy

Dodatkowo:
świeże figi
miód

Ciasto kruche: Do miski odmierzyć 225 gram mąki. Następnie wbić jajko i dodać drobno pokrojone w kostki masło. Delikatnie rozetrzeć całość. Nie używać zbytnio siły, aby nie ocieplić masła, a tylko przygotować składniki do energicznego zagniatania. Na sam koniec dodać miód i teraz całość energicznie zagnieść. Jeżeli ciasto będzie się wyjątkowo kleić do rąk należy dodać trochę mąki. Gdy zagnieciemy ciasto w kulę, należy owinąć je w folię i schować do lodówki na 30 min. Rozgrzać następnie piekarnik do 180 stopni. Formę na tartę wykładamy rozwałkowanym ciastem i nakłuwamy spód widelcem. Dobrze jest wyłożyć formę dodatkowo papierem i obciążyć np.: fasolą, aby boki nam się nie obsunęły podczas pieczenia. Tak przygotowaną formę należy włożyć do piekarnika wpierw na ok 8-10 min. do zapieczenia się brzegów. Następnie należy wyjąć obciążenie i piec tartę do złotego koloru ok. 15 min. Po upieczeniu wystudzić.

Masa serowa:
Ser przełożyć do miski, dodać jajka, śmietanę, mąkę, aromat oraz miód i wszystko dokładnie zmiksować. Na sam koniec wmieszać ręcznie pokrojone w nie za dużą kostkę figi. Na wystudzony spód wyłożyć łyżką równomiernie masę serową. Górę udekorować plastrami owoców.

Wykończenie:

Piec całość około 45-50 min, Należy kontrolować rumienienie się boków tarty. Jeżeli za bardzo by się przypiekały należy owinąć je folią aluminiową. Po upieczeniu wystudzić całkowicie. Przed podaniem polać kwadraciki dodatkowo miodem.